Mietteitä omavaraisuudesta ja kotivaraisuudesta. Tavoitteena on yksinkertaisempi ja siten mielekkäämpi elämä, jonka aikataulun sanelevat palkkatyön sijaan vuodenajat. Sitten joskus.

perjantai 13. tammikuuta 2017

Löytö lähikaupasta


Kotivaraa ajatellen erilaiset monikäyttöiset tuotteet ovat käteviä. Pari kuukautta sitten kauppareissulla huomasin pienen lähikauppamme hyllyssä Marseille-saippuan, jonka olin lukenut olevan mainio monitoimituote jokaiseen kotiin. Käsittääkseni sitä voi käyttää melkein mihin tahansa pesuun. Sillä voi pestä ihon, hiukset, tiskit ja pyykit. Eritoten villan ja nahan pesuaineeksi sitä suositellaan. Aidon Marseille-saippuan tunnistaa käsittääkseni siitä, että se sisältää vain luonnonmukaisia, kasvipohjaisia ainesosia. Eläinrasvat tai synteettiset aineet eivät kuuluu Marseille-saippuaan. Valmistuspaikan tulisi myös olla Marseille, mutta saippualla ei ole samanlaista tuotesuojaa kuin esimerkiksi shampanjalla, joka on aina valmistettu Champagnen alueella.


Itse olen tähän saakka käyttänyt Marseillea ainoastaan ihon ja hiusten pesuun. Ostamani saippua oli 400g köntti, joten lohkaisin siitä palan suihkuun saippuanpidikkeeseen ja nyt ensimmäinen palanen alkaa olla loppuunkäytetty.

Käytän Marseillea suihkusaippuana päivittäin. Iho jää nahkean tuntuiseksi saippuan jäljiltä, mutta ei kuitenkaan kuivu hilseileväksi korpuksi. Kasvotkaan eivät kiristele pesun jäljiltä, vaan iho tuntuu joustavalta. Hiuksiin olen Marseillea testannut muutaman kerran. Hiukset tuntuvat puhdistuvan hyvin, eivätkä kuivu takkuiseksi hamppukasaksi. Oman kokemukseni mukaan hiukset tosin rasvoittuvat hitusen nopeammin kuin perusshampoon jäljiltä. Ilmeisesti tämän ongelman pitäisi lieventyä ajan kanssa päänahan tottuessa uuteen lipeäpohjaiseen pesuaineeseen. Minulla on käytössä vielä vanhoja shampoojämiä, joten hetki menee ennen kuin voin siirtyä kokonaan käyttämään vain Marseillea hiusten pesussa.

Nestemäisten pesuaineiden jälkeen tottuminen palasaippuaan vie aikaa. Saippuanpalaset luiskahtelevat kädestä ja niitä saa keräillä suihkun lattialta. Pesutuntuma on myös erilainen, Marseille ei vaahtoa samalla tavalla kuin teolliset nestesaippuat, vaan vaahto on hyvin kevyt. Etenkin hiuksia pestessä on vaikeaa arvioida onko levittänyt saippuaa kaikkialle, kun sitä ei voi tunnustella vaahdon perusteella. 

Ilmeisesti Marseillea löytyy nestemäisenäkin versiona, mikä voisi tietyissä tilanteissa olla palasaippuaa kätevämpi vaihtoehto, mutta pitää vielä tarkemmin tutkia menetetäänkö nestemäisessä muodossa myös luonnonmukaisuus. Voisihan sitä yrittää tehdä itsekin nestemäistä saippuaa liuottamalla palasaippuaa kuumaan veteen ja katsoa millaiseksi se muuntuu jäähtyessä. Etenkin tiskiaineen ja käsisaippuan olisi kätevää olla nestemäisessä muodossa.

1 kommentti:

  1. Olen ymmärtänyt että oikea, alkuperäinen marseilesaippua olisi oliiviölysaippua ja tuo taas on palmuöljystä. Itse olen ostanut vihreää oliiviöljystä tehtyä marseilesaippuaa Ruohonjuuresta :)

    VastaaPoista