Mietteitä omavaraisuudesta ja kotivaraisuudesta. Tavoitteena on yksinkertaisempi ja siten mielekkäämpi elämä, jonka aikataulun sanelevat palkkatyön sijaan vuodenajat. Sitten joskus.

perjantai 18. marraskuuta 2016

Lähteen lähteellä


Puhtaan veden löytäminen voi poikkeustilanteessa muodostua ongelmaksi. Kotivaraohjeissa opastetaankin hankkimaan kannellisia astioita, joihin liruttaa putkiston vedet sähkökatkon iskiessä ja joiden avulla hakea vettä yhteiskunnan järjestämistä vedenjakelupisteistä. Näiden astioiden suhteen meillä on kotivarassamme parannettavaa. Yhdelle aikuiselle ihmiselle juomavettä tulisi säilöä reilut pari litraa vuorokautta kohden. Meitä on täällä kaksi aikuista ja yksi koira, jonka vedentarpeesta tulee huolehtia vesikatkosten aikana. Vesi säilyy viileässä, pimeässä ja kannellisessa astiassa muutaman päivän, joten senkin mukaan kannattaa ehkä miettiä mille määrälle vettä astioita kannattaa olla varattuna. Meidän pienessä perheessä määrä on ehkä parisenkymmentä litraa, mikä riittäisi noin 4 päivälle. Pari kannellista ja elintarvikelaatuista ämpäriä onkin ostoslistalla, koska ne voi säilyttää sisäkkäin, jolloin ne vievät tavallisia vesikanistereita vähemmän tilaa.


Meillä on tontillamme metsän siimeksessä oma lähde, josta vesi kulkee puroa pitkin saunamme edustalla olevaan lampeen ja jatkaa siitä matkaansa eteenpäin metsään. Ehkä nimenomaan lähteen takia en ole osannut ajatella vedensäilytysastioiden olevan tärkeimpiä asioita kotivarassamme. Sulaa ja kylmää vettä kun on ympäri vuoden saatavilla. Lähteemme veden laatua ei ole tutkittu, mutta löysin Luontoon.fi -sivustolta tietoa, että  lähdevesi on yleensä juomakelpoista. Ylen sivuilta löytyi lisäksi mielenkiintoinen juttu lähteiden taianomaisesta historiasta, ja siellä myös mainitaan lähdeveden olevan vähähappista ja siksi myös vähämikrobista. Asumme I-luokan pohjavesialueella, jossa jätevesiasioissa ollaan tavanomaista tiukempia, eikä lähistöllä ole asutusta tai peltoja, joten todennäköisti lähteemme vesi on hyvää laadultaan. Meille on kerrottu, että ennen vanhaan kyläläiset hakivat juomavetensä nimenomaan meidän lähteestä. Lähdevesi on toki aina alttiina saastumiselle. Tällaista tilannetta varten voisimme hankkia suodattimen tai veden puhdistustabletteja, jotka tosin ainakin miehen armeijakokemusten mukaan muuttavat veden maun karmeaksi. Asiaan täytyy vielä perehtyä tarkemmin.


Lähteen vesi soveltuu toki myös pesuun, johon sitä olemme käyttäneetkin saunalla. Saunalla pystymme lämmittämään veden myös tiskaukseen ja pyykinpesuun. Keskustelimme talon entisen asukkaan kanssa ja hän kertoi, että hänen lapsuudessaan lähdettä käytettiin myös ruuan säilömiseen. Ylen tekstistäkin käy ilmi, että lähteitä on ennen käytetty jääkaappeina. Lähteen ympärille on kasattu kivimuuri, mikä varmasti osaltaan todistaa lähteen merkittävyyden aikanaan. Mielikuvitus myös herää: ties minkälaisia taikoja ja uhrauksia on aikanaan sen ympärillä tehty?

Lähdevettä voi myös käyttää wc-pöntön huuhtelemiseen sähkökatkoksen aikana, mutta olisi toki huomattavasti ekologisempaa, jos olisi olemassa jokin muu vaihtoehto kuin vesivessa. Erilaisia käteviä sisätiloihin soveltuvia kuivakäymälöitä on nykyään olemassa, ja jos meillä vain olisi wc-remontti suunnitelmissa, niin todennäköisesti päätyisimme jonkinlaiseen kuivakäymälään. Käsidesiä sekä kosteuspyyhkeitä tulisi joka tapauksessa olla aina varastossa, jotta kädet pystyy putsaamaan kätevästi vessakäyntien jälkeen. Nämä molemmat puuttuvat vielä kotivarastamme.

All in all, lähde takaa sen, että hätätilanteessa meillä on todennäköisesti laadukasta juomavettä, emme joudu kulkemaan likaisina, likaisissa vaatteissa ja pupeltamaan vähän ruokamme likaisilta astioilta. Lisäksi myös lämpimään aikaan pystymme säilyttämään ruoka-aineiden kylmäketjun. Poikkeustilanteessa lähteen arvo voi siis nousta arvoon arvaamattomaan perustarpeiden tyydyttämisessä, vaikka nykyään se tarjoaa meille vain pesuveden saunaan sekä esteettistä iloa pihan vesielementtinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti